D. Trnka stratil aj tie nepatrné štipky súdnosti, tvrdí R. Sulík

04.12.2012 Bratislava

Bratislava 4. decembra (TASR) - Námestník generálnej prokuratúry Dobroslav Trnka stratil aj tie nepatrné štipky súdnosti. Tvrdí to predseda SaS Richard Sulík. Naráža na Trnkove výroky o možnom odstúpení z funkcie, ak mu opoziční politici poskytnú vlastné odborné stanoviská k riešeniu kauzy Glance House.

"Tieto výroky sú nielen nedôstojné, ale odpútavajú pozornosť verejnosti od podstaty. Tou je fakt, že Dobroslav Trnka svojím konaním vyvolal podozrenie zo spáchania trestného činu zneužitia právomoci verejného činiteľa," zdôraznil vo svojom stanovisku Sulík. Trnkovi podľa neho priťažuje vyhlásenie prvého námestníka GP Ladislava Tichého, podľa ktorého rozhodnutie Dobroslava Trnku v kauze Glance House bolo nezákonné. "Toto sú také diskvalifikujúce okolnosti, že odchod z prokuratúry a nielen z funkcie je minimum, ktoré od Dobroslava Trnku očakávame. Mal by sa pokúsiť očistiť a zbaviť podozrení ako radový občan," vyhlásil Sulík.

O odchode sa rozhodne podľa riešenia Glance House

Trnka v pondelok (3.11.) uviedol, že o odchode z funkcie sa rozhodne až po tom, ako poslanci Národnej rady SR Lucia Žitňanská a Daniel Lipšic predložia svoje návrhy na riešenie kauzy Glance House. Dodal, že v prípade Glance House sa riadil iba právom a jeho jediným cieľom bolo pomôcť poškodeným. Podľa neho sa títo poškodení obrátili listom na Žitňanskú aj Lipšica ešte v čase, keď boli ministrami. "Pani Žitňanská im odporučila, aby si najali právnika. Pred kamerami, inak vždy výrečný pán Lipšic, sa ani len neunúval na ich písomnú žiadosť odpovedať," uviedol Trnka.

Podľa informácií, ktoré priniesol denník SME, je Trnka podozrivý, že prekročil svoje právomoci, pretože umožnil prevod bytovky v Bernolákove na spoločnosť Gapeja, ktorá je v konkurze. Tá patrí Štefanovi Ághovi, ktorý je bývalým spoločníkom podnikateľa z mafiánskych zoznamov Mariána Kočnera. Kočner je s Trnkom v priateľskom vzťahu. Nehnuteľnosť na katastri blokoval Úrad špeciálnej prokuratúry pre spor medzi bývalými spoločníkmi developérskej firmy. Podľa denníka SME poslal Trnka list jednej zo sporiacich sa strán, v ktorom súhlasil s prevodom bytovky.
 

Vyberte región